Ett tips til travle morgener

Når man er trett om morgenen og gjerne ikke har fått rukket å drikke kaffien sin enda, så fungerer ikke hjernen helt i det kreative hjørnet. For meg var det en god ide å lage en liten meny for sidesnacks som jeg kan putte oppi matboksen for å henge på kjøleskapet.
Det beste er selvsagt å lage kvelden i forveien. Men når jeg har lagt tre barn, så er det ikke så fristende å smøre nister. 

Laget meg en liste over forskjellige gode nistepakker/sidesnacks og hang det opp. Da kan jeg bare åpne og se hva jeg har, og lage til noe godt.
De mer avanserte rettene som potetvafler og sunne muffins (kommer etterhvert) må man jo selvsagt lage klar i forveien dagen før, gidder ikke slikt om morgenen.

Men ellers har du mange gode tips til frukt og grønt, osteretter, og andre kjekke overraskelser som en klar oversikt foran deg. Godt utstyr som små bokser (som passer oppi matboksen, skilleark og matpakkeposer er svært godt å ha tilgjengelig. Store gode matbokser er også greit.

Ett godt system på kjøkkenet er også ganske greit. Lett å finne fram i travle stunder som morgenrush. Jeg har tre gutter som skal ut dørene samtidig.

 

En kjekk sidesnack til matpakken

Brukte noen salte kjeks (for min del Tapini med olivenolje og havsalt) og skar opp en god brie. La en kjeks til oppå. La de i en liten boks oppi matpakken.
Så blir det en liten snack utenom hovedmaten du putter i matboksen. 

I dag ble det skinke som jeg kuttet ut figurer med playdough-former.
Elefanter og krokodiller. Og litt agurk.

Playdough formene er litt små, så da er det greit å dele skivene i to før man legger de på. Da dekker de hele. Det som er igjen av skinkesidene kan man jo spare og hive oppi en boks i kjøleskapet.
Og bruke det til noen sunne muffins som man kan bruke til matpakke seinere ved å kutte det opp.

 

Smoothie is

Første gangen jeg prøver meg på smoothie is, så jeg hadde ikke nødvendigvis det beste settet med ispinner/beholder. Jeg var å så på ett på butikken "Enklere liv" i helgen, men det var så dyrt at jeg bestemte meg for å prøve meg fram litt først med det utstyret jeg hadde. 

Smoothie is kan jo gjøres på utallige måter. Det finnes jo så mange varianter at det blir vanskelig å gi noen konkret oppskrift. For meg så tok jeg bare en halv pakke med frosne skogsbær, vaniljeyoghurt, en banan og litt eplejuice. Freste det i en miksmaster og helte det i formene. Røren smakte godt, og da er vel utfallet av isen godt også.

Her er en link til en side som gir en god oversikt over forskjellige varianter. 
http://www.frukt.no/gronne-fakta/aktuelt1/smoothieguide/

Anbefaler jo settet som "Enklere liv" hadde for viderekomne. Der var det ett solid sett med for isene samt beholder for å lagre flere, det var oppskriftsbok og skikkelige pinner for en solid is. Forskjellen fra vanlig smoothie til isbruk er jo gjerne at konsistensen bør være litt tykkere. I hvert fall hvis man ikke har godt utstyr til å lage de, de billige variantene har en tendens til å ramle fra hverandre ganske fort.

 

Oppgradering av banankaken lenger nede på siden

Hvis du ser oppskriften på banankaken lenger nede på siden, så oppgraderte jeg den da jeg skulle i selskap. Smakte fantastisk med litt vaniljeis ved siden av. 
OBS: Dette er ikke en sunn kake! Det er for selskap i hovedsak eller helger Wink

Se oppskriften nedenfor, og doble den for å ha i langpanne. Jeg bruker kjøkkenmaskin for det finmoser alt til bruk i selve "deigen". Jeg hiver som regel litt epler i selve deigen også, som blir finmoset med bananene og resten av ingrediensene. Så helte jeg alt over i smurt langpanne. Og så skrellet jeg epler som jeg la båtvis (slik man vanligvis gjør med eplekake) over hele deigen. Og strødde over kanel og sukker.Jeg brukte forøvrig ikke like lang tid i ovnen med denne, ca 10 min mindre. Men det varierer jo, stikk bare en kniv nedi for å se om den er ferdig.

Så ble det en banan/eplekake. Med saftig smak. Og da har man plutselig mer til selskap. Den lille banankaken nedenfor i brødform blir fort spist opp..... 
Det som er igjen kan man fryse ned og ta fram når det er ønskelig!

Frukt på "grillpinner"

Enkelt opplegg for å få barna til å spise frukt på skolen. Bare kjøp diverse som du vet ungene vil spise. Så del det opp og tre det på grillspyd. Klipp gjerne av den spisse kanten, både for plass og for at det skal være sikkert.

Det er jo kjempe spennende, og kan varieres i det uendelige. Man må jo få plass til noe annen mat i matboksen, så det krever enten en stor eller mindre spyd (heller dele de i to og plassere de langs brødmat/annet.Gjerne greit å pakke skivene inn i matpakkeposer (sånne tynne enkle du får kjøpt på alle butikker med teip. Eller matpakkepapir. For å holde det litt adskilt.

En favoritt minstegutt her har fått er kiwi, da sender jeg med sånn plastbestikk fra ikea i boksen. En kniv og en skje. Så ordner han det selv. Da er han stolt også over å få gjøre det selv. Samme gjelder når han vil ha makrell i tomat, da sender jeg gjerne ett par pakker med sånn små ferdige til skive. Og en plastkniv fra ikea, så kan han smøre selv. Så slipper jeg lukta i matboksen. Den kan være litt intens.... Wink

 

Banankake (For de halvbrune bananene som ingen vil spise...)

Når du har bananer liggende som synger på siste verset, så er ett godt alternativ å lage banankake. Selve forarbeidet tar vel rundt 5-10 minutt og så tar det en time i ovnen. Her hjemme blir den spist opp på en dag. Den er ikke så usunn heller. Man kan jo bruke sukrin som erstatning for sukker.
Først sett ovnen på 180 grader

2-3 godt modne bananer
100 gram smør romtemperert (jeg bruker bare sånn margarin flytende)
150 gram sukker
2 egg
225 gr mel
2 ts bakepulver
1/2 dl melk

Fres sammen i en kjøkkenmaskin eller det du måtte ha til rådighet. Smør eller legg bakepapir i en brødform. Hell oppi røren og sett i ovnen. Ferdig arbeid.

Jeg eksperimenterte litt i går og finmoset 4 små epler som jeg også helte oppi røren. Dette ble kjempe godt, den ble saftigere inni og passet godt med en liten dasj med vaniljeis ved siden..Og hvis man bruker så mye frukt oppi så vet jeg ikke om man trenger sukker i det hele tatt, dette får jeg prøve senere. Da kan det jo være alternativ til nistemat!

 

Pestomarinert kveite med salsasaus

1/2 finhakket rød paprika
1/2 finhakket grønn paprika
2 bokser finhakkede tomater
1 finhakket løk
1 ts kajennepepper
Finhakket chili (vurder mengde ut i fra hvor sterk du vil ha den)
1/2 lime (saften selvfølgelig)
jalapenos (etter smak)
salt og pepper

Man kan jukse med sånne store krukker med ferdig salsa som det står at kan varmes.

Orker ikke skrive inn oppskriften på hjemmelaget pesto men det kan du google. Veldig enkelt! 
Mariner fisken og sett den i ovnen. Stek gjerne noen poteter i ovnen også med friske urter, olje og salt/pepper. Og gjerne litt parmesan. 
Kok opp noen gode grønnsaker til så har du ett fint måltid for en helgekveld.

 

Saus med gjemte grønnsaker

Det finnes utallige måter å lure grønnsaker i saus uten at ungene merker det. En av de enkleste er jo å bruke en til to bokser med hermetiske tomater (alt etter hvor mange dere er) og slenge oppi det du har disse forskjellige grønnsakene:
- aubergine
- squash
- alt slags typer løk
- paprika
- purre
- chili

Du kan nok lure oppi mye annet som f,eks gulerot, men da må du finhakke det litt for koketiden er litt lenger når du skal finmose det.Bruk stavmikseren og få ut så mye du kan av klumper, alt etter hvor kresne ungene dine er.
Smak til med salt, pepper, gjerne litt sukker (veldig godt, trenger ikke være mye) og fløte om man ønsker en mildere og rundere smak.
Kan brukes til det meste. Egentlig alt av kjøtt, poteter, ris, og pasta.

En måte jeg gjør det veldig enkelt på er å kutte opp poteter, og putte i ildfast form og helle sausen over. Og gjerne litt revet parmesan/ost over. Så har man gratinerte poteter og saus i ett.

 

Mine fantastisk intressante mattips

Her vil det komme tips til metoder for å lure i småtrollene grønnsaker uten at de merker at de spiser det. Eller lage maten spennende utseendemessig slik at det blir mer intressant. Noe har jeg komponert selv og mye har jeg hentet inspirasjonen fra kokebøker eller matsider på nettet.
Stavmikseren er min beste venn. Den og kjøkkenmaskinen. En travel hverdag gir ikke mye rom for å stå på kjøkkenet i evig tid. Ikke bruk til på å følge oppskrifter slavisk, bruk det heller som inspirasjon og bruk det du har i skapet. Man trenger bare litt basiskunnskaper om mat for å få det til å smake godt uansett. Dette gjelder jo ikke i hovedsak kakebaking, for der må man jo være noenlunde nøyaktig.. Dvs jeg er ikke så flink på å få det til uten oppskrift. Og for min del så har jeg to alternativer: enten ser det grusomt ut men smaker godt, ellers så ser det flott ut men smaker pyton. Men så baker jeg ikke så ofte heller, det er mest for å ha noe kjekt å gjøre sammen med ungene...... (en liten hvit løgn)

Bildene jeg tar av maten vil ikke bli rosablogger-muffins nydelige bilder, men jeg skal gjøre mitt beste.